Hoe werk je effectief aan een project in je bedrijf

dooradmin

Hoe werk je effectief aan een project in je bedrijf

Werken aan een project is op verschillende vlakken best wel lastig. Je werkt ten eerste in een groep met mensen die ieder verschillende stijlen van werken hebben en ook ieder verschillende persoonlijkheden hebben. Je moet je dus aanpassen aan elkaar. Ook dingen als uitstel, slechte planning of geen duidelijke leider kunnen problemen opleveren. Toch kun je als manager of eigenaar een succesvol project opzetten. Dit heeft zelfs enorm veel voordelen ten opzichte van solitair werken. Hoe je dit doet? Dat lees je in deze blog!

Plannen

Voordat je begint is het essentieel om een goede planning te maken voor het project. Hoeveel mensen denk je nodig te hebben en wie gaan er daadwerkelijk werken aan het project. Maak ook alvast een indeling van de werkzaamheden per week. Dit geeft de projectleden een duidelijk beeld van wat er moet gebeuren. Dit minimaliseert de kans op uitstel en slecht planwerk waardoor het project niet op tijd af komt. 

Zorg voor betrokkenheid

Een projectgroep die volledig betrokken is bij het project werkt veel effectiever dan wanneer dit niet het geval is. Zorg er dan ook voor dat je mensen kiest die betrokken zijn bij het onderwerp van het project. Het is daarbij belangrijk dat ieder onderdeel van de projectgroep betrokken is. Dit betekend dat zowel de leider als de leden betrokken en gemotiveerd moeten zijn voor het onderwerp.

Delegeer de taken

Als projectleider is het vaak verleidelijk om zoveel mogelijk taken zelf te doen omdat je denkt dat jouw manier de beste of effectiefste is. Om een succesvol project te leiden is het echter belangrijk om de taken te delegeren. Zo krijgen de leden van het project het gevoel dat ze er echt bij horen en dat ze er toe doen. Ook verlicht dit de druk op jezelf waardoor je op andere dingen kunt focussen zoals de planning in de gaten houden en de communicatie op peil houden. 

Over de auteur

admin administrator