Hoe ga je als freelancer van start?

dooradmin

Hoe ga je als freelancer van start?

Ben je van plan om als freelancer te beginnen? Dan wil je natuurlijk zoveel mogelijk klanten binnenhalen. Maar je moet ook rekening houden met bepaalde administratieve handelingen. Zoals een inschrijving bij de KvK. Het tarief dat je vraagt is ook belangrijk, je moet er natuurlijk wel je vaste lasten van kunnen betalen. Daarom vind je in dit artikel allerlei tips en tricks om succesvol te starten als freelancer.

Hoe word je freelancer? 

Freelancer worden is niet zo moeilijk. Het is meestal gewoon een kwestie van beginnen! Een aantal vakgebieden zijn heel populair om in te freelancen denk aan: copywriting, vertalen, fotografie en marketingdiensten. Ook een inschrijving bij de KvK is dan niet per se nodig. Iedereen mag namelijk een opdracht uitvoeren voor iemand en dan de factuur sturen. Maar, krijg je steeds meer opdrachten en ga je er je vaste lasten van betalen? Dan kun je je maar beter inschrijven bij de KvK. Je moet hiervoor je administratie goed bijhouden. 

Hoe vind je je ideale klant?

Als je gaat freelancen wil je ook klanten. Maar hoe kom je aan deze klant? De opdrachten komen natuurlijk niet vanzelf aanwaaien. Een bekende manier om klanten te zoeken is Linkedin. Hier kun je op aangeven dat je jezelf aanbiedt als bijvoorbeeld copywriter. Daarnaast kunnen aanbevelingen je ook helpen aan nieuwe opdrachten, laat dus overal waar je werkt een goede indruk achter! Daarnaast kun je ook nog andere sociale media inzetten zoals Facebook en Instagram. Een eigen website maken is ook een goede manier. Ga je bijvoorbeeld aan de slag als freelance marketeer? Dan is het natuurlijk een must als je website goed scoort in Google. 

Verschil freelancer en ZZP’er 

Zit er eigenlijk een verschil tussen een freelancer en een ZZP’er? Nee, eigenlijk niet. Bij allebei ben je namelijk een eenmanszaak die opdrachten uitvoert voor een klant en deze factureert. Meestal ligt het aan de branche waarin je werkzaam bent of mensen zich freelancer of ZZP’er noemen. Freelance komt vaak voor bij de creatieve beroepen zoals copywriter en marketeer. ZZP’ers zijn vaker kappers, mensen die werkzaam zijn in de bouw en bijvoorbeeld taxichauffeurs. 

Over de auteur

admin administrator