Stappenplan om een ZZP’er te worden

dooradmin

Stappenplan om een ZZP’er te worden

Voor de een is het ideaal en de ander moet er niet aan denken, een ZZP’er worden. Er kleven zowel voor- als nadelen aan. Iedereen moet er voor zichzelf over nadenken of het voor hem of haar interessant is. Maar heeft u dan eindelijk de keus gemaakt om ZZP’er te worden, wat moet er dan nog allemaal gebeuren? In dit artikel is er een stappenplan uitgewerkt om van jou een ZZP’er te maken.

Stap 1: Schrijf een duidelijk en concreet ondernemersplan

Een eigen bedrijf moet beginnen met een goed idee. U wilt u bijvoorbeeld laten verhuren als webdeveloper, gaat advies aanbieden of gaat trainingen verkopen. Waar uw expertise en interesse ook ligt, het is van belang om deze plannen concreet te maken. Dit wordt concreet door een ondernemersplan te schrijven. Dit plan zal inzicht en overzicht geven aan uzelf, maar voor eventuele financiering van derden is dit ondernemersplan ook van belang. Online zijn er verschillende standaard formaten te vinden, alsnog is het van belang om het ondernemersplan persoonlijk te maken. Belangrijke onderdelen die sowieso in het ondernemersplan moeten staan zijn: persoonlijke gegevens, uw plannen of ideeën, marketingplan, marktanalyse en een financieel plaatje.

Stap 2: Kies een rechtsvorm voor uw bedrijf

Ieder bedrijf komt voor deze keuze te staan en deze keus veranderd ook nog wel eens ooit, de rechtsvorm. Als u van plan bent om alleen te gaan werken, is er de keus tussen een eenmanszaak of een BV (Besloten Vennootschap). Is er een vaste samenwerking met andere ZZP’ers? Dan is een VOF (Vennootschap Onder Firma) een goede keus.

Lees uzelf goed in over de verschillende soorten rechtsvormen. Er zijn zowel financiële als rechtelijke verschillen tussen de rechtsvormen.

Stap 3: Inschrijving bij de KvK

Ieder (officieel) bedrijf gevestigd in Nederland moet ingeschreven staan bij de KvK (Kamer van Koophandel). Dit is mogelijk vanaf 1 week voor aanvang van uw activiteiten en moet uiterlijk 1 na aanvang zijn geregeld. In de meeste gevallen moet er vooraf een afspraak bij de KvK worden gemaakt. Wanneer de inschrijving voltooid is ontvangt u een KvK-nummer voor de onderneming.

Op de algemene website van KvK kunt u meer informatie vinden en de dichtstbijzijnde vestiging vinden.

Stap 4: Aanmelding Belastingdienst

Misschien wel het minste waar u naar uitkijkt bij een eigen onderneming, de belasting. Het aanmelden bij de belastingdienst is niet heel ingewikkeld. Dit kunt u het beste meteen bij de KvK laten doen. Belastingen die u sowieso moet betalen zijn de inkomstenbelasting en omzetbelasting (BTW). Na de aanmelding krijgt u van de fiscus te horen welke belastingen voor u zullen gelden.

Stap 5: Financiën en boekhouding

Een van de belangrijkste onderdelen van een (startende) ZZP’er is de boekhouding. Hierbij heeft u de keus om het uit te besteden of zelf te doen. De keus is onder andere afhankelijk van uw financiële kennis, maar ook van de tijd die u heeft. Tegenwoordig zijn er boekhoudprogramma’s beschikbaar, waardoor het vrij eenvoudig is om zelf boekhouding te doen. Toch kan het ook interessant zijn om het werk uit te besteden. De boekhouder heeft natuurlijk meer kennis hierover, waardoor hij/zij u hiermee ook kan helpen. Denk aan belastingvoordeeltjes.

Stap 6: Veel succes gewenst als ZZP’er!

Over de auteur

admin administrator