4 Brainstorm tips die zorgen voor nieuwe inzichten

dooradmin

4 Brainstorm tips die zorgen voor nieuwe inzichten

Het bedenken van nieuwe ideeën kan soms erg lastig zijn. Al helemaal wanneer het je baan is om dag in dag uit met nieuwe ideeën te komen. Soms kan het voorkomen dat je tegen een blokkade aanloopt. Je wil hier snel vanaf zijn en een brainstormsessie kan hier vaak bij helpen. Als je echter ervaring hebt met brainstormen weet je dat de ene sessie meer oplevert dan de andere. Het kan soms zo zijn dat je na een lange tijd brainstormen tot niks uitkomt. Zo’n sessie kan dan voelen als tijdverspilling en dit is natuurlijk niet fijn. Je wil er natuurlijk alles aan doen om dit te voorkomen. In deze blog probeer ik een aantal tips te geven waarmee je je brainstormsessies succesvoller maakt.

Slechte ideeën

Het is belangrijk dat iedereen zich op zijn gemak voelt tijdens een sessie omdat alle ideeën dan worden gedeeld. Ook al zijn alle ideeën niet goed, het is erg belangrijk dat iedereen van alles deelt. Sommige collega’s durven ideeën misschien niet op tafel te gooien wanneer ze niet goed doordacht zijn. Een goede manier om er voor te zorgen dat iedereen open is en zich op zijn gemak voelt is om de sessie te laten beginnen met het bedenken van slechte ideeën. Laat iedereen de eerste tien minuten slechte ideeën bedenken, dan komt er een sfeer waarin iedereen mee durft te doen.

Afbreken en opbouwen

Om het aantal ideeën te vergroten kan je bepaalde ideeën afbreken en ze daarna weer opbouwen. Je kan dit op een aantal manieren doen. Je kan een heel breed thema pakken en het vervolgens verdelen in kleinere onderwerpen. Of je pakt een heel specifiek onderwerp en dit probeer je vervolgens te vergroten. Je kan hier een aantal leuke dingen mee doen. Je kan bijvoorbeeld je collega’s ideeën op briefjes laten schrijven. Vervolgens geef je deze briefjes rond en je laat je de andere collega’s de briefjes aanvullen. Dit is een effectieve manier om discussies te beginnen over ideeën.

Woordspellen

Dit is een goede manier om mensen uit hun normale denkwijze te krijgen. Door woordspellen ga je vaak goed out of the box denken. Een voorbeeld van een goed woordenspel is ‘woorden strom’. Je schrijft hierbij een woord op en vanuit daar schrijf je allemaal woorden op die ermee te maken hebben. Probeer aan alles te denken waar het woord mee te maken heeft. Wanneer je een aantal woorden hebt opgeschreven ga je kijken hoe je ze met elkaar kunt verbinden.

Over de auteur

admin administrator