Paid media, owned media en earned media zijn begrippen die men voornamelijk terug vindt in de wereld van public relations en marketing. De termen dienen om een onderscheid te maken in de verschillende categorieën van het media aanbod en zijn in 2009 in het leven geroepen door Daniel Doodall. De termen paid, owned en earned worden in de social media vooral gebruikt om een bepaalde helderheid te geven in de verdeling van budgetten en middelen. Dit kan voor elke onderneming dus behulpzaam zijn bij het maken van de juiste mediamix. Daarom leggen wij in dit artikel uit wat het inhoudt en hoe je het toe kunt passen op jouw eigen onderneming.
Onder owned media vallen alle platformen welke je in eigen beheer hebt. Dit is bijvoorbeeld je website, maar ook je sociale platformen zoals de Facebook of Instagram pagina. Op deze media kanalen kun je alles zetten wat je zelf wilt zonder dat je er geld voor hoeft te betalen. Dan hebben we het natuurlijk wel enkel over de gratis posts, dus geen advertenties of locatie targeting waar je wel geld voor betaald.
Paid media is eigenlijk zoals de term al zegt: alle media waar je voor betaald. Dit kan gaan van Google adwords tot media banners tot betaalde Facebook advertenties of LinkedIn ads. Het lijkt dus heel erg op owned media, maar het gaat net een stapje verder. Je betaald namelijk voor bepaalde content zodat ook mensen het te zien krijgen die je niet volgen op sociale media. Hier bereik je dus een groter publiek mee dan bij owned media.
Dit begrip omvat alle media die je verdient hebt. We denken dan voornamelijk aan positieve reclame die klanten van mond-tot-mond vertellen. Op social media gaat het dan over positieve berichten en commentaren welke voor gebruikers verspreid worden. Deze reclame is de meest waardevolle reclame. Potentiële klanten vinden de mening van voorgaande kopers erg belangrijk bij het maken van de beslissing. Earned media is dan ook meteen de moeilijkst regelbare manier. Je hebt namelijk niet zelf in de hand wat klanten voor het product of de dienst vertellen. Je zou het wel kunnen sturen door er bijvoorbeeld een cashback of winactie aan te koppelen.
Het is niet de vraag welke van de drie media je wel of niet moet gebruiken. Maar wel, hoe ga je de verdeling maken. Om een gezonde mediamix en media planning te hebben, moet je van alle drie de vormen gebruik maken. Samen zullen ze het beste mogelijk resultaat behalen. Het is aan jou om uit te maken welke budgetten en middelen je gaat inzetten op de verschillende media. Wat je ook doet, laat de kracht van deze drie media vormen zich bundelen om het optimale bereik voor je onderneming te behalen.
Over de auteur