Je hebt zoveel wetten en verzekeringen dat het lastig kan zijn om het overzicht te houden. Het werkt al helemaal niet mee als het ook nog eens op elkaar lijkt. Zo gaat dat ook vaak bij beroeps- en bedrijfsaansprakelijkheid. Wat is het precies en wanneer is het van toepassing? Wij leggen het nog een keertje voor je uit.
Als je als ondernemer een fout maakt in jouw werk, kan je hiervoor aansprakelijk worden gesteld door de desbetreffende klant of opdrachtgever. Als je bijvoorbeeld als organisatieadviseur een onjuist advies geeft waardoor het bedrijf dat jou inhuurt schade lijdt kunnen ze jou hiervoor aansprakelijk stellen.
Je kan je tegen schade door beroepsfouten verzekeren met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Je verzekerd je daarmee tegen het volgende:
– Schade als gevolg van gemaakte beroepsfouten
– Kosten van verweer en rechtsbijstand
– Kosten ter voorkoming of vermindering van schade
Je krijgt echter niet alles vergoedt. Zo worden je eigen inkomsten en onkosten die je door jouw fout niet aan je opdrachtgever kan factureren niet gedekt. Ook krijg je geen vergoeding voor imago- en reputatieschade. Een overzicht van alle niet-gedekte schades vind je in de polisvoorwaarden.
Als jij of jouw werknemer per ongeluk schade veroorzaakt aan iemand of diegene zijn spullen, kan het zijn dat je hiervoor aansprakelijk wordt gesteld. Als dit gebeurt kan je een beroep doen op de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB). Dit is een verzekering dat jouw bedrijf beschermt tegen financiële risico’s als gevolg van aansprakelijkheid. Ook je productaansprakelijkheid valt hier onder. Als je ten onrechte aansprakelijk gesteld wordt dan zal er namens jou een verweer worden gevoerd en de rechtsbijstandskosten worden betaald.
Om een goed overzicht te houden hebben we enkele kenmerken van de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) op een rijtje gezet:
– De AVB dekt aansprakelijkheid voor materiële- en letselschade
– Dekt productaansprakelijkheid
– Is uit te breiden met een dekking werknemersschade
– Dekking voor rechtsbijstand onterechte claims
Het is mogelijk om een aanvullende dekking te nemen. Als je spullen van anderen bewerkt of behandelt en je per ongeluk schade toebrengt ben je daarvoor verzekerd. Opzicht is ook standaard meeverzekerd als je werkt in de Zakelijke dienstverlening, Horeca, Handel en Zorg en Uiterlijke Verzorging. Als je in de bouw werkt kan je als zzp’er of mkb’er opzicht meeverzekeren als aanvullende dekking.
Wil je meer weten over het laatste nieuws omtrent financiën, verzekeren en beleggen? Kijk dan eens op https://financiele-weetjes.nl/
Over de auteur